Пролетното турне на „Книги за смет” в Kaufland започва на 29 април

гр. София, 21 април 2023 г.
Пролетното турне на „Книги за смет” в Kaufland започва на 29 април

В рамките на три уикенда инициативата ще гостува в шест града

В рамките на три уикенда през април и май пролетното турне на инициативата „Книги за смет“ ще гостува в шест града. Kaufland е основен партньор на мащабната екологична инициатива за поредна година и ще бъде неин домакин в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна.

„Книги за смет“ поощрява едновременно рециклирането и четенето. Всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

Пролетното издание на „Книги за смет“ тази година ще се състои на следните дати и в следните градове:

29 април, събота:

  • Карлово: паркинг на Kaufland Карлово на ул. „Теофан Райнов“ 72;
  • Казанлък: паркинг на Kaufland Казанлък на бул. 23-и Шипченски пехотен полк“ 153.

13 май, събота:

  • Враца: паркинг на Kaufland Враца на ул. „Оборище“ 7.

14 май, неделя:

  • Велико Търново: паркинг на Kaufland Велико Търново на ул. „Краков“ 2Б.

27 май, събота:

  • Шумен: паркинг на Kaufland Шумен Тракия на бул. „Симеон Велики“ 28.

28 май, неделя:

Варна: паркинг на Kaufland Варна Одесос на ул. „Девня“ 24.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се проведе през септември в София, Пловдив и Бургас.

Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet

За CredoBonum:
Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:
Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София