Младежи създават иновации срещу хранителните отпадъци с подкрепата на Kaufland България

гр. София, 27 април 2023 г.
Младежи създават иновации срещу хранителните отпадъци с подкрепата на Kaufland България

„Зеленият“ ритейлър е съмишленик на предстоящия Panda Labs хакатон на WWF, който ще обсъжда сценарии за бъдещето на храната

„Бъдещето на хранителните отпадъци“ е темата на втория хакатон от пролетния семестър на Panda Labs - глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира за поредна година с подкрепата на Kaufland България. В хакатона, който започва утре – 28 април, младежи между 15 и 25 години от цялата страна ще създават иновации за решаване на проблема с хранителните отпадъци. Участниците ще работят в отбори, за да търсят нестандартни и алтернативни подходи с помощта на представители на науката, бизнеса и неправителствения сектор.

Владимир Симеонов от „Управление на веригата на доставки“ в Kaufland ще разкаже на младежите какви са процесите и системите за планиране в „зеления ритейлър“, които работят с цел стоката да достигне до магазините в точния момент и в необходимите количества, за да не остават излишъци. Темата е част от стратегията за устойчиво развитие на Kaufland и дава пример за приноса на компанията за ограничаване на хранителните отпадъци. Владимир Симеонов ще се включи и в журито на хакатона, което ще определи отборите победители.

Отборите финалисти в хакатона ще получат допълнителна експертна подкрепа за реализирането на своите идеи от предприемачи и бизнес лидери по време на мастър клас от обучения през юни. Победители ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лв., с помощта на което да направят следващите стъпки в осъществяването на своята бизнес идея.

Пролетният семестър на Panda Labs вече стартира с хакатон „Бъдещето на хранителната индустрия“. За победители в него бяха обявени: отбор „SmartFood“ с идея за биоразградима опаковка за яйца от изхвърлени по нашето Черноморие водорасли и нишесте от отпадъчен материал от картофи; отбор „Иноватив“ с решение за биоразградими пликове с индикатор, който отразява качеството на храната в тях; отбор „Еко Рицари“ с идея за разработка на кутии за храна от ориз.

Panda Labs се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. Целта й е да открие следващото поколение изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.

Повече за програмата, можете да намерите тук.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София