Kaufland България беше отличен за „Инвеститор в бъдещето“ на първата конференция „ESG - Investing in our future“

гр. София, 19 април 2023 г.
Kaufland България беше отличен за „Инвеститор в бъдещето“ на първата конференция „ESG - Investing in our future“

Кампанията получи сертификат за своите ESG практики

Kaufland България беше отличена за „Инвеститор в бъдещето“ на първата конференция „ESG - Investing in our future“ на Darik Business Review. Сертификатът беше връчен за цялостния принос на компанията за устойчиво бъдеще, както и за мащабните целенасочени инвестиции, които реализира за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния си отпечатък през 2022 г.

В последните години Kaufland България развива амбициозна климатична стратегия, като в резултат на нея, всяка година намалява потреблението си на електроенергия средно с 2%. През 2022 г. компанията намалява и обемът на въглеродните си емисии с близо 4000 тона. От началото на 2022 г. ритейлърът преминава на изцяло 100% „зелена“ енергия и LED осветление във всичките си хипермаркети и въвежда поетапна подмяна на хладилното оборудване с нискоемисионно.

„10% от магазините ни вече са с фотоволтаици за собствени нужди на покривите си. Годишното им производство на ток се равнява на разхода на един магазин за година. С други думи – все едно напълно сме изключили един от нашите магазини от захранването“, каза при получаване на сертификата енергийният мениджър на компанията Иво Василев. Той съобщи, че Kaufland България е спестила 6,5 милиона kWh електроенергия за 2022 г., което се равнява на потреблението на пет магазина на година. „През 2023 г. ще продължим да инвестираме приоритетно в енергийна ефективност, без да спираме да работим и за намаляване на емисиите на нас и нашите клиенти“, подчерта още той.

Сред лекторите на конференцията бяха представители на бизнеса и институциите, консултанти по устойчиво развитие, журналисти. Те обсъждаха приоритетите и предизвикателствата пред българския бизнес и страната по пътя към изграждането на устойчива икономика, как компаниите и институциите могат да си сътрудничат и каква е възвръщаемостта на ESG инвестициите.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 600 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София