Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland

гр. София, 01 февруари 2023 г.
Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland

Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда на иновационната програма на WWF Panda Labs, подкрепена от Kaufland България. Програмата приключи първия си семестър „Бъдещето на градовете и селата“ с интензивен мастър клас и оспорван финал, в който победи отбор от петима десетокласници от Кюстендил - „Амазия“.

Екипът на победителите - Антон, Атанас, Дарина, Дейвид и Елена, ще получи стартово финансиране от 7 000 лв. за тестове и създаване на прототип на своя проект за намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете в по-красиви и уютни места за живот чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради.

На оспорвания финал през изминалия уикенд заедно с „Амазия“ се състезаваха още: отбор „Визия за бъдеще“, които разработиха решение за ремонт на пътищата с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт; отбор „Вулканичните глухарчета“ с идеята им за охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини чрез система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал; отбор „Bio Life“, които работиха за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи.

До финалния етап в приключилия семестър „Бъдещето на градовете и селата“ достигнаха младежи от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София. Като част от техния майсторски клас учениците посетиха „зеления“ хипермаркет на Kaufland в Горубляне, където почерпиха вдъхновение и идеи за реализация на своите проекти. Хипермаркетът в Горубляне е пример за иновации, благодарение на своята енергийна ефективност. Чрез тях Kaufland успява да да спести 3900 тона CO₂ емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година, за което получи и отличието „Зелена сграда на годината“ от престижния конкурс за архитектура и строителство „Сграда на годината“.

Глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество Panda Labs реализира второто си издание у нас с подкрепата на Kaufland България. Тя e насочена към младежи на възраст между 15 и 25 години – ученици и студенти. От старта на Panda Labs у нас през 2021 г. до момента като част от програмата са проведени четири семестъра, пет хакатона и четири мастър класове. За участие са кандидатствали стотици младежи от цялата страна.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София