Участниците в хакатона на Panda Labs ще работят по казус на Kaufland България

гр. София, 03 ноември 2022 г.
Участниците в хакатона на Panda Labs ще работят по казус на Kaufland България

Енергийният мениджър на Kaufland България Иво Василев ще се включи в хакатона „Бъдещето на градовете“ на Panda Labs - глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която реализира второ издание в България с подкрепата на „зеления“ ритейлър.

Хакатонът започва утре – 4 ноември, и ще продължи до неделя включително. Участници в него са десетки младежи между 15 и 25 години от цялата страна с интерес към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те ще работят в отбори, за да търсят нестандартни и алтернативни решения на конкретни казуси, свързани с устойчивото развитие на градовете. За това ще им помагат с информация, споделен опит и успешни примери от практиката представители на науката, бизнеса и неправителствения сектор.

Иво Василев ще представи пред участниците начина, по който Kaufland България допринася за намаляване на въглеродните емисии в градовете чрез своята политика за енергийна ефективност. Младежите ще имат възможност да работят и по конкретен казус, зададен от енергийния мениджър на Kaufland България, свързан с намиране на алтернативни енергийни източници и оптимизация на потреблението на енергийни ресурси.

В края на хакатона жури ще определи отбори победители, които ще участват в едноименния мастърклас, където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори.

Panda Labs II ще продължи до средата на 2023 година и ще включва два семестъра - „Бъдещето на градовете и селата“ и „Бъдещето на храната“.  Победителите в Panda Labs получават награда – стартов капитал и/или непарична награда за развитието на устойчивата си бизнес идея. Повече за програмата, можете да намерите тук.

Panda Labs се осъществява в България с подкрепата на фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. Целта на програмата е да открие следващото поколение талантливи и мотивирани изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година в контекста на своята концепция за устойчиво развитие и като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.  

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София