Kaufland гарантира изкупуването на хиляди тонове плодове и зеленчуци от български производители

гр. София, 25 ноември 2022 г.
Kaufland гарантира изкупуването на хиляди тонове плодове и зеленчуци от български производители

Чрез уникалната си програма за договорно изкупуване ритейлърът допринася за устойчивото си партньорство с родните производители и развитието на селата

Kaufland гарантира изкупуването на хиляди тонове плодове и зеленчуци от български производители чрез уникалната си програма за договорно изкупуване на продукцията. През 2022 г. веригата има сключени такива договори с 25 земеделци от цялата страна и чрез тях продължава устойчивата си подкрепа за родните производители и развитието на селата.

Темата ще бъде представена днес пред участниците в хакатона „Бъдещето на селата“ от глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество Panda Labs. Тя реализира и второто си издание у нас с подкрепата на „зеления“ ритейлър.

Хакатонът започва днес и в него ще се включи Мариела Байкова от търговския екип на компанията, която работи с производители и доставчици на зеленчуци в Kaufland. Тя ще говори за договорите за предварително изкупуване на продукцията, които веригата сключва с производители на плодове и зеленчуци, за да гарантира от една страна качеството на продуктите, които предлага, а от друга - спокойствието на производителите, че има къде да пласират продукцията си. Всички земеделски производители, с които Kaufland има сключени договори за производство, са сертифицирани по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри земеделски практики. Kaufland ще представи и друга форма на устойчиво сътрудничество с родните земеделци – производството на плодове и зеленчуци за собствената линия продукти на веригата "Брей!".

„Бъдещето на селата“ е вторият хакатон от второто издание на глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира у нас с подкрепата на „зеления“ ритейлър. В хакатона ще участват десетки младежи, за да търсят нестандартни решения на казуси за устойчивото развитие на селата. За това ще им помагат представители на науката, неправителствения сектор и бизнеса като Мариела Байкова, които ще споделят опит и успешни примери от практиката.
В края на хакатона в неделя жури ще определи отбори победители, които ще участват в едноименния мастърклас, където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. По време на първия хакатон на Panda Labs Иво Василев, енергиен мениджър на Kaufland България, представи пред участниците как „зеленият“ ритейлър допринася за намаляване на въглеродните емисии в градовете чрез своята политика за енергийна ефективност.

Panda Labs II ще продължи до средата на 2023 година и ще включва два семестъра - „Бъдещето на градовете и селата“ и „Бъдещето на храната“.

Panda Labs се реализира у нас с подкрепата на фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. Целта на програмата е да открие следващото поколение талантливи изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. Преди дни тя беше отличена с първо място за „Образователна програма“ в първите „ESG Awards”, организирани от PwC България.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. Вижте повече на www.kaufand.bg

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София