Kaufland България ще спести 3900 тона CO₂ емисии за 2022-ра

гр. София, 10 октомври 2022 г.
Kaufland България ще спести 3900 тона CO₂ емисии за 2022-ра

Чрез различни мерки за енергийна ефективност Kaufland България ще спести 3900 тона CO емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година. Това обяви енергийният мениджър на компанията Иво Василев по време на конференцията "Кръгова икономика", организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара.

По думите на Василев това идва като резултат от силния фокус върху мерките за енергийна ефективност, които веригата непрекъснато надгражда през последните години. „3900 тона CO емисии се равняват на 1500 автомобила по-малко по пътищата на България“, обясни Василев. Той подчерта, че всяка година Kaufland намалява потреблението на електроенергия с 2%. Компанията постига този резултат чрез имплементиране на различни мерки, сред които е и преминаването на изцяло LED осветление във всичките си хипермаркети. Друга мярка е подмяната на хладилния агент във витрините с такъв, който щади околната среда.

От края на 2021 г. Kaufland пести енергия и благодарение на своите собствени фотоволтаични инсталации. В момента веригата експлоатира четири - на хипермаркетите си в Дупница, в старозагорския квартал „Бедечка“, в ж.к. „Изгрев“ в Бургас и в ж.к. „Бриз“ във Варна. Всяка от тях произвежда около 20 % от необходимата енергия за работата на един магазин за година. Иво Василев съобщи още, че до края на 2022-ра Kaufland ще разположи още три нови фотоволтаични инсталации на покриви на свои магазини в София и Петрич. Плановете на компанията са да оборудва всеки свой предстоящ обект с фотоволтаици.

В изказването си енергийният мениджър на веригата представи също и плановете на Kaufland за разширяване на мрежата си от зарядни станции за електромобили. „Зеленият“ ритейлър допринася за развитието на електромобилността у нас от началото на 2017 г., когато започва да оборудва свои обекти с бързи зарядни станции за електрически автомобили. Благодарение на Kaufland през 2018 г. у нас става възможно да се пътува от София до морето на ток. В момента веригата разполага с 13 електрически зарядни станции на паркингите на свои обекти. До края на 2022 г. е планирано изграждането на две нови станции -  в София (Kaufland в кв. „Малинова долина“) и във Варна (Kaufland с жк „Бриз“). Очаква се до края на 2022-ра в експлоатация да бъде въведена и втората в мрежата на Kaufland безплатна зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки - на паркинга на най-новия Kaufland у нас в квартал „Горубляне“ в София. Първата се намира на паркинга на хипермаркета в столичния кв. „Крива река“ и е предоставена на разположение на клиенти на веригата от октомври 2018 година.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София