Kaufland България получи награда за социална инвестиция

гр. София, 01 април 2022 г.
Kaufland България получи награда за социална инвестиция

Kaufland България получи специалната награда за „Социална инвестиция“ на церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Инвеститор на годината“. Компанията беше отличена за цялостната й политика за корпоративна социална отговорност, която Kaufland развива под мотото „Действията носят промяната“.

Конкурсът се организира от Българска агенция за инвестиции и се провежда за шестнадесети път. Неговата цел е да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през годината. Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие. Наградата за „Социална инвестиция“ се връчва по инициатива на „24 часа“, които заедно с БНТ и БТА са сред основните медийни партньори на събитието.

„Благодарим за това признание. Искам да отбележа усилията на ръководителите ни да ни насърчават не просто да сме професионалисти във всичко, което правим, но и да мислим за въздействията ни върху околната среда и обществото. Корпоративно социалната отговорност при нас не е мода, а действия с реален принос за обществото. Това отличие е доказателство за смисъла от тези действия“, сподели Гергана Димитрова, мениджър „Корпоративни комуникации“ в Kaufland България.

Kaufland България развива мащабна и широкообхватна политиката за корпоративна социална отговорност в три основни направления: „Родина“, „Хранене“ и „Природа“. Те са свързани с естеството на бизнеса на компанията и с ограничаване на нейните въздействия, като реализираните програми и проекти са с разнообразен характер.

В направление „Родина“ веригата активно развива партньорски отношения с български производители. Над 60% от производителите, с които компанията работи, са местни. В постоянния асортимент на веригата има близо 5000 български продукта. Част от това направление са дарителската политика на веригата, както и доброволчеството на нейните служители. Даренията на компанията за 2021 г. са за близо 300 000 лева.

В направление „Хранене“ Kaufland България е насочила вниманието си към активния начин на живот и цели да стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите. Усилията на веригата в тази посока са всеобхватни, като едни от най-разпознаваемите инициативи са „Свежите супергерои“ и Kaufland София Полумаратон.

Kaufland България работи и за борбата с климатичните промени, енергийната ефективност, електромобилността, т.нар. зелена логистика, както и върху ограничаването на пластмасата за еднократна употреба. Всички такива проекти се развиват в направление „Природа“. През 2021 г. с първоначална инвестиция от 800 000 лв. веригата започна да разполага фотоволтаици за собствени нужди и разшири мрежата си от безплатни електрозарядни станции, за която до момента са инвестирани над 1 млн. лева. Също така въведе нови сгъваеми палети в логистиката с инвестиция от 4,8 млн. лв., с които пести въглеродни емисии и найлоново фолио. В направление „Природа“ през 2021  г. Kaufland реализира и няколко ключови партньорски проекта – включи се в първото издание на програмата за младежки иновации на WWF – Panda Labs и посрещна в свои магазини пътуваща изложба на „Музейко“ за осъзнато използване на природните ресурси.

Повече за политиката за корпоративната социална отговорност на компанията може да научите на тук.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 61 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София