Kaufland представи в доклад ангажимента си за устойчиви плодове и зеленчуци

гр. София, 09 август 2021 г.
Kaufland представи в доклад ангажимента си за устойчиви плодове и зеленчуци

Kaufland представи в "Доклад за прозрачност Плодове и зеленчуци“ своя ангажимент за устойчиви плодове и зеленчуци и конкретните действия на компанията по цялата верига на доставка. Документът разглежда рисковете от употребата на пестицидите, както и усилията на Kaufland за намаляването и избягването им.

Докладът систематизира предприеманите от Kaufland мерки в четири направления: ясно определени стандарти, ефективен контрол, отношения с доставчиците и опазване на биоразнообразието. Действията на компанията обхващат етапите много преди поръчката и доставката на плодове и зеленчуци до хипермаркетите, а нейните изисквания често надвишават законовите.

Вече години наред веригата работи системно за намаляване и напълно избягване, когато е възможно, на пестициди при отглеждане на плодове и зеленчуци. Към момента Kaufland категорично изключва над 200 пестицида, които е категоризирала като опасни или вредни. Списъкът с изключения съдържа всички активни съставки, забранени от компанията и изключени от международните организации. Kaufland регулярно контролира спазването на стандартите чрез независими проверки. Част от тях се извършват в логистичните центрове на компанията, като се тестват на случаен принцип от акредитирани лаборатории. Важен елемент в процеса е също управлението на дългосрочни взаимоотношения с доставчиците. Kaufland се стреми да предлага възможно повече регионални стоки, с което подпомага местната икономика и избягването на ненужни транспортни маршрути. Разработването и подкрепата на иновативни решения, които подкрепят биоразнообразието, е един от основните стълбове в цялостния подход на компанията за устойчиви плодове и зеленчуци.

„Доклад за прозрачност Плодове и зеленчуци“ е вторият подобен документ, след като по-рано тази година Kaufland представи в България и своя „Доклад за прозрачност Цветя и растения“. Двата документа, както и  „Изключващ списък с пестициди, нежелани за употреба при отглеждане на цветя и растения“ на Kaufland са публикувани ТУК.

За Kaufland България: Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 400 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София