Kaufland открива нови пет бързи зарядни станции за електромобили в страната

гр. София, 12 август 2021 г.
Kaufland открива нови пет бързи зарядни станции за електромобили в страната

В началото на месец август Kaufland България пусна в експлоатация нови пет бързи зарядни станции за електромобили. Те са разположени в обекти на веригата в градовете Русе, Добрич, Плевен, Ботевград и Сандански. С изграждането на новите съоръжения Kaufland разширява значително мрежата си от електрически зарядни станции в България. Собствениците на електромобили в страната вече могат да зареждат напълно безплатно електроенергия от общо 14 зарядни станции на Kaufland в 11 български града.

"Разширяването на мрежата ни от безплатни електрически станции е поредна стъпка от усилията ни да насърчаваме електромобилността в България, да създаваме добавена стойност и удобство за нашите клиенти и пряко да се ангажираме с намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата“, коментира Иво Василев, енергиен мениджър в Kaufland България.

До момента Kaufland е инвестирала над 1 млн. лв.  в изграждането на собствени зарядни станции. Първите станции са инсталирани в началото на 2017 г., като в началото на тях са зареждали средно 1200 електрически автомобила месечно, изразходвайки 12 000 kWh електроенергия. Четири години по-късно Kaufland разполага с  12 бързи и 2 стандартни зарядни станции за електрически автомобили, на които вече зареждат около 2800 автомобила месечно, а използваната електроенергия е 44 000 kWh. Обектите могат да зареждат по два електроавтомобила едновременно и са напълно безплатни за всички собственици на електрически автомобили.

"Инсталираните до момента зарядни станции подпомагат намаляването на отделянето на въглеродни емисии в атмосферата с около 432 тона годишно. Заредената електрическа енергия се равнява на изминати около 300 000 км. месечно от съвременен бензинов автомобил, с които спестяваме 36 тона вредни емисии CO2 на месец“, отбелязва още Иво Василев.

Опазването на околната среда е основен приоритет в корпоративната социална отговорност на  Kaufland България. Част от дългосрочната й програма за енергийна ефективност е именно оборудването на хипермаркетите с бързозарядни електрически станции за безплатно зареждане на електромобили. Освен тях, компанията инсталира първата в България специализирана зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Станцията разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването й за три превозни средства едновременно. Kaufland инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк.

За Kaufland България: Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 400 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева. Вижте повече на www.kaufand.bg

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София