Близо 11 тона пластмасови отпадъци бяха събрани в тазгодишното издание на кампания "Книги за смет"

гр. София, 01 октомври 2020 г.

С равносметка за събрани 11 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и раздадени 12 000 книги, приключи осмото издание на кампанията "Книги за смет". Тази година инициативата разшири обхвата си и се осъществи в рамките на лятно и есенно издание. През юни кампанията "Книги за смет" се състоя в градовете Бургас, Варна и Велико Търново, а през последния уикенд на септември се осъществи есенното издание в Плевен, Пловдив и София.

Рекорд за събрано и предадено количество пластмасови отпадъци в кампанията поставиха учениците и учителите от 17 СУ "Дамян Груев" в София със своите 110 килограма отпадъци. Независимо от дъжда, в столицата интересът към инициатива по традиция беше голям, като сред участниците беше забелязан и шеф готвачът Владимир Тодоров. Срещу всеки килограм пластмаса участниците в "Книги за смет" получиха книга.

За втора поредна година инициативата „Книги за смет“ се осъществява с подкрепата на Kaufland България. Освен, че предостави локации за събитието, Kaufland осигури и средствата за отпечатване на книгите – сред заглавията бяха „Война на световете“, „Министерство на времето“, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“, „Колекционерът на изгубени неща“ и „Ловът“. Всички участници в „Книги за смет“ получиха и талон за отстъпка на продукти от собствените марки на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса.

Организатори на „Книги за смет“ са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“, а рециклирането на приетите пластмасови отпадъци се осъществява от Екопак България.

Kaufland подкрепя инициативата „Книги за смет“, като част от целенасочената си политика RЕset Plastic* - за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. В дългосрочен план Kaufland България има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да предлага  продуктите от своите собствени марки в 100% рециклируеми опаковки.

За Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

*За Reset Plastic:

Групата Schwarz е една от най-големите международни компании за модерна търговия, в която влизат Kaufland и Lidl. Групата осъзнава своята отговорност към околната среда и предприема конкретни мерки. С REset Plastic Schwarz разработи всеобхватна международна стратегия в пет основни направления, които правят възможно реализирането на визията „По-малко пластмаса – затвoрен на цикъла на рециклиране“.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София