Kaufland България е основен партньор на есенното издание на "Книги за смет"

гр. София, 16 септември 2020 г.

Kaufland България е основен партньор на есенното издание на "Книги за смет", което ще се проведе на 26 септември в София и Плевен, и на 27-и в Пловдив. След успешното лятно издание на кампанията, в което бяха събрани и рециклирани над 5 тона пластмасови отпадъци, нови три града се включват в кампанията тази есен.

"Книги за смет" е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. Всеки желаещ да участва в кампанията може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса. Във всеки град събитието ще започне в 10:00 часа и ще продължи до 13:00 часа.

26 септември:

София

  • хипермаркет Kaufland, ул. „Филип Аврамов“ 3;
  • хипермаркет Kaufland, бул. „Ген. Тотлебен“ 36.

Плевен

  • хипермаркет Kaufland, ул. "Сан Стефано"80.

 

27 септември:

Пловдив

  • хипермаркет Kaufland, бул. „Освобождение“ 47;
  • площад "Централен"

Необходимо е желаещите да се включат в "Книги за смет" да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

По регламент, срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: "Доктор Дулитъл", "Дивото зове", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Война на световете", "Министерство на времето", "Колекционерът на изгубени неща", "Ловът" и др.

Тази година кампанията „Книги за смет” се провежда при засилени мерки за сигурност и при спазване на всички епидемиологични разпоредби на МЗ. По време на събитието допустимото разстоянието между участниците ще бъде маркирано с графични обозначения, така че да се спазва необходимата дистанция. Организаторите са предвидили ръкавици и предпазни шлемове за своите екипи, както и дезинфектанти, които ще бъдат достъпни за всички посетители. Книгите няма да могат да бъдат разлиствани и разглеждани, а кориците и ще бъдат покрити със специален ламинатен слой за лесна дезинфекция.

Организатори на кампанията са фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books". Към тях за втора поредна година се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic* - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

В рамките на лятното издание на кампанията, което се проведе през юни на територията на Велико Търново, Бургас и Варна, за броени часове бяха събрани близо 5 тона пластмаса, като от първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 70 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

За Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

*За Reset Plastic:

Групата Schwarz е една от най-големите международни компании за модерна търговия, в която влизат Kaufland и Lidl. Групата осъзнава своята отговорност към околната среда и предприема конкретни мерки. С REset Plastic Schwarz разработи всеобхватна международна стратегия в пет основни направления, които правят възможно реализирането на визията „По-малко пластмаса – затвoрен на цикъла на рециклиране“.

Петте основни принципа на стратегията REset Plastic са:

RЕduce: въздържаме се от ползването на пластмаса, където е възможно;

Redesign: проектираме и разработваме продукти, така че да могат да бъдат рециклирани;

Recycle: събираме, сортираме, рециклираме и затваряме цикъла на рециклиране;

Remove: помагаме за премахването на отпадъци от пластмасови отпадъци от околната среда;

Research: инвестираме в проучвания, разработване на иновативни решения и информираност за рециклирането.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София