В "МБАЛ - Добрич" АД вече функционира респираторът, дарен от Kaufland и Lidl

София, 10 юни 2020 г.

Американски микропроцесорен респиратор, модел CrossVent 3+, окомплектован с необходимото допълнително оборудване и консумативи, вече функционира в "МБАЛ - Добрич“ АД в гр. Добрич. Апаратът е монтиран и е на разположение на медицинския персонал в регионалната болница.

Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от Kaufland и Lidl, и са в процес на поетапно монтиране в 7 регионални болници в цялата страна - МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД в гр. Велико Търново, МБАЛ "Христо Ботев" АД, гр. Враца, МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" АД, гр. Кърджали, МБАЛ "Д-р Никола Василиев" АД, гр. Кюстендил, МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД, гр. Монтана, МБАЛ "Рахила Ангелова" АД, гр. Перник и МБАЛ "Св. Иван Рилски" АД, гр. Разград. Изборът на болниците е направен от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.
 
"Изразявам благодарността си към дарителите от името на всички работещи в болницата. Апаратът, който получаваме, е крайно необходим за провеждането на дихателна реанимация на нуждаещите се пациенти", заяви д-р Митко Груев, началник на ОАИЛ в "МБАЛ - Добрич" АД.
 
Kаufland България и Лидл България дариха 300 000 лева за закупуването на 8-те дихателни апарата, предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании обединиха усилията си в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата вече е дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус.
 
Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София
Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19