С подкрепата на Kaufland България кампанията 'Книги за смет" събра над 13 тона пластмаса

София, 16 май 2019 г.

Повече от 13 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията "Книги за смет", която се проведе на 11 и 12 май и чийто генерален партньор е Kaufland България. Благодарение на търговската верига тази година локациите на кампанията "Книги за смет" бяха двойно повече. Инициативата се проведе в пет града в страната на общо девет локации, шест от които – паркинги на Kaufland.

Участниците в кампанията в София събраха общо 4,6 т. пластмаса, във Велико Търново – 2,9 т., в Пловдив – 2,8 т., Бургас – 2,5 т. и в Стара Загора – 1,1 т. Със съдействието на Екопак България, цялото количество събрана пластмаса беше откарано за рециклиране.

Срещу всеки килограм предадена пластмаса участниците в кампанията получиха книга и талон за отстъпка от Kaufland за закупуване на препарати, щадящи околната среда. Освен, че предостави двойно повече локации, спрямо миналата година за провеждането на инициативата, Kaufland България осигури и средствата за отпечатване на книгите.

Подкрепата на Kaufland България на кампанията "Книги за смет" кореспондира с дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Търговската верига прилага обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата. Компанията си е поставила за цел до 2025 година да намали пластмасата с минимум 20%, а пластмасовите опаковки на своите собствени марки продукти да замени със 100% рециклируеми.

Кампанията "Книги за смет" се организира за седма поредна година от фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books", с подкрепата на Българо-Американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Велико Търново, както и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - "Зелена светлина". От първото издание на "Книги за смет" през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 59 хипермаркета в цялата страна. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София
Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19