Kaufland България е основен партньор на седмото издание на „Книги за смет”

София, 25 април 2019 г.

На 11 и 12 май в пет български града всеки може да получи книга и отстъпка за други устойчиви продукти в замяна на килограм пластмасови отпадъци

Kaufland България е основен партньор на седмото издание на „Книги за смет” – една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. На 11 и 12 май в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса и да получи в замяна книга и отстъпка за други устойчиви продукти.

По традиция организатори на кампанията са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Към тях за седмото издание на „Книги за смет“ се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Kaufland България осигурява средствата за отпечатване на книгите, които ще бъдат давани на участниците в кампанията. Благодарение на партньорството с търговската верига локациите в тазгодишното издание на „Книги за смет“ са повече, като наред с книгите всички участници ще получават отстъпка в магазините на компанията за покупка на препарати, щадящи природата.

Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа:

  • София: паркинг на Kaufland Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Kaufland Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36);
  • Пловдив: паркинг на Kaufland (бул. „Освобождение“ 47) и пред Общината;
  • Бургас: паркинг на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ 8) и пред Пантеона;
  • Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. Краков 2Б) и Mall Veliko Tarnovo;
  • Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. Стамо Пулев 2).

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти. За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Миналата година участниците в събитието в Пловдив отчетоха най-добър резултат, което отреди на града първото място в символичната надпревара с кауза.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Кампанията се организира за седма поредна година. През 2019-а тя се осъществява с генералната подкрепа на Kaufland България и с подкрепата на Българо-американска кредитна банка, Европейската комисия в България, Екопак, общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Велико Търново и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина” .

 

 

За Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 59 хипермаркета в цялата страна. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София
Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19