Второто издание на мащабния Kaufland София Полумаратон ще бъде през май

София, 28 март 2019 г.

На 12 май (неделя) ще се проведе едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата, включващо Kaufland София Полумаратон и безплатното състезание за ученици RUN4EU. Събитието се провежда за втора поредна година след изключително успешното първо издание, което привлече над 1 500 участници от повече от 20 държави.

Столичният полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България и клуб "Приорити Спорт".

Със своето уникално трасе, привлекателна програма и разнообразие от дисциплини, събитието се очаква да привлече още по-голям брой участници тази година, превръщайки се в едно най-мащабните състезания по шосейно-градско бягане на столицата. Предвидени са дистанции, подходящи, както за опитни, така и за начинаещи бегачи, а за учениците – специални, безплатни лекоатлетически игри, отборни и индивидуални състезания.

Kaufland София Полумаратон включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. Основната цел на събитието е да насърчи активния и здравословен начин на живот сред хората, както и да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми заплашващи здравето на хората в страната – застоялия начин на живот. Именно заради това се предлага голямо разнообразие на дисциплини, подходящи за всички, които биха искали да изпитат възможностите си, независимо дали са напреднали бегачи или все още нямат опит в този спорт.

За всички ученици, като част от полумаратона, и тази година ще се проведе инициативата RUN4EU, която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Нейният фокус е активният начин на живот сред децата в училищна възраст в България. RUN4EU представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри и предизвикателства, подходящи за всички в ученическа възраст. Състезанията, част от RUN4EU, са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходима предварителна регистрация.

За всички, които възнамеряват да се включат в някое от предстоящите на 12 май състезания или просто имат желание да подобрят начина си на живот и да спортуват повече, се организира серия от безплатни, открити тренировки в почивни дни преди Kaufland София Полумаратон. Те са подходящи както за хората, които искат да направят своите първи стъпки в бягането, така и за напреднали бегачи, желаещи да подобрят техниката и постиженията си. Безплатните тренировки се водят от професионални инструктори по лека атлетика, които демонстрират как се загрява и разпуска, как да се избегнат травми и как безпроблемно и с удоволствие да се премине по трасетата на Kaufland София Полумаратон. Тренировките се провеждат от 10 до 11 ч. на паркинга на хипермаркет Kaufland Крива река до "Пирогов" в София, а предстоящите им издания са на 31 март, 7 и 14 април и 5 май. За участие в тях не е необходимо предварително записване или регистрация за Kaufland София Полумаратон и RUN4EU.

Регистрацията за двете събития - Kaufland София Полумаратон и RUN4EU вече започна на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com. За Kaufland София Полумаратон таксите до края на месец април са промоционални – 9 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км). За всички ученици, участващи в RUN4EU, както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква единствено регистрация на уебсайта.

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 члена и 16 картотекирани състезатели. "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 година. Веригата има 59 хипермаркета в цялата страна. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете наwww.kaufland.bg.

Галерия със снимки за сваляне

Half-Marathon.zip (1.8 MB)

Контакт

Анна Кастрева
ул. Скопие № 1А
1233 София