Kaufland България представя във видео лесни начини за пазаруване без пластмаса

София, 29 януари 2019 г.
Изображение на двамата млади сърфисти
Снимка: Иво Даскалов

В специално видео Kaufland България и сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев представят пет стъпки, чрез които всеки може да намали пластмасата за еднократна употреба, докато пазарува.

 

Компанията и сърфистите са съмишленици в каузата да се намали замърсяването с пластмаса. Част от начините това да се направи са достъпни за всеки при ежедневно пазаруване – да се ползват торбички за многократна употреба, да се избират напитки в стъклени бутилки, както и продукти в картонени, хартиени и метални опаковки, които след това могат да бъдат използвани отново. Илияна и Йоан съветват още плодовете и зеленчуците да се купуват без найлонови пликчета, а стикерите с цената да се залепят директно върху тях, както и хлябът, изпечен в магазина, да се слага директно в платнени торби.

 

Сърфистите и компанията обединиха усилия през лятото на миналата година, когато с подкрепата на Kaufland България двамата плаваха с уиндсърф между Дуранкулак и Резово в името на каузата „Черно море, свободно от пластмаса“. Те изминаха разстоянието, водени само от силата на вятъра, в първото в България предизвикателство с уиндсърф – WIND2WIN CHALLENGE. Важна част от него беше проучването на чистотата на морската вода по трасето: Илияна и Йоан бяха придружавани от морски биолози, които изследваха състоянието на морската екосистема и картографираха плаващи морски отпадъци.

 

Като отговорен бизнес с грижа за природата Kaufland България предприема дългосрочни действия в битката с пластмасата. Компанията е поела публично важни ангажименти, залага на щадящ околната среда асортимент, прилага мерки за повече рециклиране и устойчиви опаковки. С убедеността, че промяната започва отвътре и изисква действия, Kaufland води битката с пластмасата още от 2013 г., когато компанията се отказва от микропластмасата при производството на собствени козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати. До 2025-а веригата ще намали пластмасата с най-малко 20%, пластмасовите опаковки на собствените марки продукти ще са 100% рециклируеми, а до края на 2019-а  целенасочено няма да се предлагат определени пластмасови стоки, а само техни устойчиви алтернативи.

 

От намаляването на пластмасата до използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за околната среда – компанията непрекъснато прилага мерки с конкретен принос в полза на обществото и природата.

 

Повече за инициативите на компанията може да намерите на zanas.kaufland.bg.

 

За Kaufland

Kaufland e търговска компания, оперираща на интернационално ниво с повече от 1 270 обекта и екип от 140 000 човека в седем държави в Европа.

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 58 хипермаркета в цялата страна и екип от 6400 служители. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Анна Кастрева
ул. Скопие № 1А
1233 София