Петима от дуалните ученици на Kaufland започнаха работа в компанията

София, 09 ноември 2018 г.

Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland България. Трима от тях ще прилагат наученото в хипермаркета на компанията в столичния квартал „Младост“, а двама - в „Банишора“. Учениците са от първата паралелка на Kaufland по дуално обучение в Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ). След три години обучение те вече са в 11-и клас и работният им процес в компанията може да започне.

Дуалната система е професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в търговско дружество. Системата е нова за България и дава шанс на учениците паралелно да изучават на теория желаната професия и да прилагат наученото в реална работна среда в избраната от тях фирма-партньор на програмата.

"Дуалната програма на обучение е една от първите стъпки за изграждане на моста между образованието и бизнеса, която ни помага да развием кадрите на бъдещето", коментира Виктор Фачев, HR директор в Kaufland България.

В Kaufland България ще работят общо 48 младежи, които в момента се обучават в дуална форма на обучение. От НФСГ 35 ученика от четири випуска, а от Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) в Перник – 13 деца от три випуска. Учениците в ПГИ все още са в 8-и, 9-и и 10-и клас и се обучават.

Основно предимство за дуалните ученици е, че по време на обучението си придобиват практически опит. В резултат те излизат подготвени на пазара на труда. Това позволява да започнат по-добра работа срещу по-високо заплащане. Освен ценен практически опит, гимназистите в 11-и и 12-и клас получават възнаграждение на базата на трудов договор, а работата им се зачита за трудов стаж.
 
Всеки четвъртък и петък първите единайсетокласници по дуалната програма на Kaufland ще работят на 7-часов работен ден в магазините, в които са разпределени. Там те имат наставници, от които получват напътствия в работата си. В края на обучението си през 2020 г. младежите ще получат Свидетелство за професионална квалификация – трета степен, и Диплома за завършено средно образование.  Онези от тях, които покажат умения, мотивация и отговорност, ще имат възможност да продължат работа в Kaufland България.

Дуалното обучение е доказана през годините успешна практика в Австрия, Германия и Швейцария. Проектът на Министерството на образованието и науката за дуално обучение в България, който стартира през 2015 г., се осъществява с посредничеството на Стопанската камара на Австрия.

Kaufland e търговска компания, оперираща на интернационално ниво с повече от 1 270 обекта и екип от 140 000 човека в седем държави в Европа. Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 58 хипермаркета в цялата страна и екип от над 6000 служители. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м.

Контакт

Анна Кастрева
ул. Скопие № 1А
1233 София