За 24 часа и 15 минути от Дуранкулак до Резово с уиндсърф в името на "Черно море, свободно от пластмаса"

София, 21 септември

За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и пластмаса, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE изминаха 300 километра по вода от Дуранкулак до Резово само със силата на вятъра и човешкия дух. Те финишираха успешно в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф, в името на каузата "Черно море, свободно от пластмаса" и с подкрепата на Kaufland България.

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза двамата млади ентусиасти поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември в 10 часа, когато скоростта на вятъра беше между 12 и 16 възела. В първия ден от предизвикателството, за девет часа и половина, Илияна и Йоан изминаха около 160 км и стигнаха до Варна, движейки се по вятъра. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследваха на място проби морска вода и картографираха плаващи морски отпадъци по трасето.

Във втория ден вятърът беше в перфектната посока и сърфистите напреднаха бързо. Близо до Бяла обаче двигателят на придружаващата лодка отказа и те продължиха сами, стигайки до Обзор.

На 20 септември лодката с биолозите потегли от Поморие, пресрещна Илияна и Йоан и премина заедно с тях Бургаския залив. Бурното море и силният вятър възпрепятстваха снемането на водни проби, но по трасето бяха записани морските бозайници. Плаването беше много по-опасно, но и по-бързо от предходните два дни. В следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово и записаха времето от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.

Постижението на Илияна и Йоан освен в подкрепа на значима обществена кауза - „Черно море, свободно от пластмаса“, е и лично предизвикателство, което показва как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред.
 
Съмишленик и партньор на инициативата е Kaufland България. Компанията подкрепи експедицията на двамата сърфисти като още една стъпка в своята борба срещу замърсяването с пластмаса.

Отделните мерки, които Kaufland вече е предприела, изпреварват изискването на Европейския съюз до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и да се премахнат пластмасите за еднократна употреба като чаши за кафе, бутилки и прибори. Kaufland се е ангажирала да намали с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които оперира, до 2025 г., да подсигури на 100% рециклируемостта на пластмасовите опаковки на собствените марки продукти и до края на 2019 година целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса. Още през 2013 г. компанията изключи твърдите пластмасови микрочастици при създаването и производството на собствените козметични, санитарни и хигиенни марки продукти.

Очаква се резултатите от проучването, направено по време на експедицията, да дадат ценна информация за екологичната картина в българските териториални води и да запълнят пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци.

 
Kaufland e търговска компания, оперираща на интернационално ниво с повече от 1 270 обекта и екип от 140 000 човека в седем държави в Европа.
Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 58 хипермаркета в цялата страна и екип от 6400 служители. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Анна Кастрева
ул. Скопие № 1А
1233 София