W2W archive

Kaufland България и WIND2WIN Challenge в обща битка със замърсяването с пластмаса

През септември 2018-а сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE финишират успешно в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф в името на каузата "Черно море, свободно от пластмаса" с подкрепата на Kaufland България. За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и пластмаса, двамата изминават 300 километра по вода от Дуранкулак до Резово, само със силата на вятъра и човешкия дух. Освен в името на значимата обществена кауза, постижението на Илияна и Йоан е и лично предизвикателство, което показва как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред.


Екипът

Изображение на двамата сърфисти на плажа

Йоан Колев е преподавател по ветроходство. На летните Олимпийски игри в Лондон заема 26-о място сред световния сърф елит. Двамата с Илияна Стоилова, бивш национален състезател и шампион за жени по уиндсърф, клас funboard, са екип в живота и в сърф училище „Акаша“.

WIND2WIN CHALLENGE е проект, който отдавна искат да осъществят. За двамата предизвикателството не е самоцел. Те се впускат в приключението да преминат скоростно разстоянието по вода от най-северната до най-южната точка на България с уиндсърф, за да насочат общественото внимание към замърсяването на Черно море с пластмаса.

"Като сърфисти прекарваме цялото си време през лятото в Черно море и наблюдаваме нарастващия брой отпадъци във водата. В дните с вятър боклуците, които прииждат към брега, се подреждат в големи потоци. Често сърфистите трябва да заобикалят гигантски петна от отпадъци, за да продължат. За нас морето е нашият дом и искаме да го пазим чист“, казва Илияна Стоилова.

Рамо до рамо , до двамата сърфисти като съмишленик на каузата за по-чисто море застава Kaufland България.


Галерия

WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
Илияна и Йоан стартират от Дуранкулак в посока Резово
Снимка: Иво Даскалов
Илияна и Йоан стартират от Дуранкулак в посока Резово
Снимка: Иво Даскалов
Тече трескава подготовка
Снимка: Иво Даскалов
Експедицията стартира на 18.09.
Снимка: Иво Даскалов
Сърфистите вече са във водата
Снимка: Иво Даскалов
Още около подготовката преди старта
Снимка: Иво Даскалов
Условията са благоприятни
Снимка: Иво Даскалов
Още около подготовката преди старта
Снимка: Иво Даскалов

Защо Kaufland България подкрепя предизвикателството WIND2WIN?

Компанията ни припознава "Черно море, свободно от пластмаса" като своя кауза, защото от години работи за намаляването на пластмасата. Още от 2013 г. Kaufland не използва твърди пластмасови микрочастици при производството на собствените козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Наред с това, публично сме се ангажирали да намалим с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които работим, до 2025 година. Поели сме също ангажимент, че всички пластмасови опаковки на продукти под собствените ни марки трябва да бъдат рециклируеми, а до края на 2019 г. целенасочено ще изключим от асортимента си определени артикули от пластмаса. Затова и в контекста на своето отговорно отношение към околната среда и обществото, ние от Kaufland България съдействаме за реализирането на вдъхновяващия WIND2WIN Challenge.

"Колкото повече съмишленици има каузата, толкова по-успешна ще бъде тя. Затова се радваме, че от Kaufland България се свързаха с нас, за да обединим усилия в битката със замърсяването с пластмаса", казва Илияна Стоилова.


Експедицията

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза, двамата млади ентусиасти поемат от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември. В първия ден от предизвикателството, за девет часа и половина, те изминават около 160 км и стигат до Варна, движейки се по вятъра. Придружавани са от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследват на място проби морска вода, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените картографират плаващите морски отпадъци по трасето. 

На втория ден вятърът е слаб и сърфистите успяват да достигнат едва до Обзор. Близо до Бяла двигателят на придружаващата ги лодка отказва и те продължават до Обзор сами. На 20 септември лодката с биолозите потегля от Поморие, пресреща Илияна и Йоан и преминава заедно с тях Бургаския залив. Бурното море и силният вятър възпрепятстват снемането на водни проби, но по трасето са записвани морски бозайници. Плаването е много по-опасно, но и по-бързо от предходните два дни. Така, в следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишират в Резово, записвайки време от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.


Черно море, свободно от пластмаса

Проучване на Лабораторията за морска екология в Созопол и Българска академия на науките, проведено през август 2017 г., показва, че Черно море е силно замърсено с пластмаса. Най-голямо кoличество от отпадъците в зоната, изследвана в проучването, между нос Калиакра и Бургас, са индустриални полимери или пластмасови частици, с размер над 2,5 см – основно рибарски мрежи, пластмасови бутилки, опаковки, чували и найлонови торби за еднократна употреба. Въпреки ясните заключения от изследванията на морските еколози, Черно море остава недостатъчно изследвано и има сериозни пропуски в познанието за плаващите твърди отпадъци. Целта на екипа учени, придружаващи сърфистите от WIND2WIN CHALLENGE, е да повтори изследванията на плаващи пластмаси от последните години и да добави малко парче към големия пъзел от информация. "Това е още една малка, но необходима стъпка към решаване на проблема", казва д-р Димитър Беров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, който работи в Лабораторията за морска екология. Той е един от двамата морски биолози, които съпровождат с моторна лодка сърфистите по време на предизвикателството им.


Резултатите

Изследването под ръководството на д-р Беров, което продължава и седмица след предизвикателството, потвърждава очакванията, че най-често наблюдаваните отпадъци в морето са пластмасовите. Според редица съвременни изследвания, те и най-трудно се разграждат. Данните сочат, че 85% от всички морски отпадъци в българската акватория са от пластмаса. Според прогнози, 70% от морските отпадъци се утаяват на дъното, 15% остават да плават в морския стълб или на морската повърхност, а 15% стигат до крайбрежието. През лятото основните замърсители на плажовете са предмети, оставени или изхвърлени от туристи – фасове, пластмасови чаши и опаковки. През пролетта и есента големият проблем са пластмасовите капачки, които са сравнително леки и лесно се пренасят от морето.

При наблюденията между 18 и 27 септември 2018 г. в крайбрежните води се наблюдават значително по-малко плаващи отпадъци, отколкото при предишното изследване през август 2017 година. За сметка на това е регистрирано отлагане на голямо количество пластмасови отпадъци по плажове в южното Черноморие. Очевидно силните ветрове, вълнението и морските течения с посока към българския бряг изхвърлят отпадъците на него.