Kaufland и WIND2WIN

Kaufland България и WIND2WIN Challenge в обща битка със замърсяването с пластмаса

За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и пластмаса, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE изминаха 300 километра по вода от Дуранкулак до Резово само със силата на вятъра и човешкия дух.
Те финишираха успешно в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф в името на каузата "Черно море, свободно от пластмаса" с подкрепата на Kaufland България. Освен в името на значимата обществена кауза постижението на Илияна и Йоан е и лично предизвикателство, което показва как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред.

 

 

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/bul/15/71/Asset_2831571.jpg

Експедицията

Изображение на двамата сърфисти на плажа

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза, двамата млади ентусиасти поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември. В първия ден от предизвикателството, за девет часа и половина, Илияна и Йоан изминаха около 160 км и стигнаха до Варна, движейки се по вятъра. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследваха на място проби морска вода, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените картографираха и плаващите морски отпадъци по трасето.  
Във втория ден вятърът беше в перфектната посока и сърфистите напреднаха бързо. Близо до Бяла обаче двигателят на придружаващата ги лодка отказа и те продължиха сами, стигайки до Обзор.
На 20 септември лодката с биолозите потегли от Поморие, пресрещна Илияна и Йоан и премина заедно с тях Бургаския залив. Бурното море и силният вятър възпрепятстваха снемането на водни проби, но по трасето бяха записани морските бозайници. Плаването беше много по-опасно, но и по-бързо от предходните два дни. Така, в следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово, записвайки време от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.
Очаква се резултатите от проучването, направено по време на експедицията, да дадат ценна информация за екологичната картина в българските териториални води и да запълнят пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци.


Галерия

WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
Илияна и Йоан стартират от Дуранкулак в посока Резово
Снимка: Иво Даскалов
Илияна и Йоан стартират от Дуранкулак в посока Резово
Снимка: Иво Даскалов
Тече трескава подготовка
Снимка: Иво Даскалов
Експедицията стартира на 18.09.
Снимка: Иво Даскалов
Сърфистите вече са във водата
Снимка: Иво Даскалов
Още около подготовката преди старта
Снимка: Иво Даскалов
Условията са благоприятни
Снимка: Иво Даскалов
Още около подготовката преди старта
Снимка: Иво Даскалов

Черно море, свободно от пластмаса

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/bul/13/35/Asset_2831335.jpg

Проучване на Лабораторията за морска екология в Созопол и Българска академия на науките, проведено през август 2017 г., показва, че Черно море е силно замърсено с пластмаса. Най-голямо кoличество от отпадъците в зоната, изследвана в проучването, между нос Калиакра и град Бургас, са индустриални полимери или пластмасови частици с размер над 2,5 см – основно рибарски мрежи, пластмасови бутилки, опаковки, чували и найлонови торби за еднократна употреба, сочат данните на организаторите WIND2WIN. Според тях, въпреки ясните заключения от изследванията на морските еколози миналата година, Черно море остава недостатъчно изследвано и има сериозни пропуски в познанието за плаващите твърди отпадъци. За да може да се пристъпи към адекватни мерки за редуциране количеството на пластмасови отпадъци във водите на Черно море е нужно събиране на достатъчно данни и мониторинг: цел, за която работи WIND2WIN предизвикателството.


Защо Kaufland България подкрепя предизвикателството WIND2WIN?

Поемането на отговорност към природата и хората е важна част от нашата корпоративна политика. Убедени сме, че само действията носят промяната и затова непрекъснато работим за иновативни решения с конкретен принос в полза на обществото и опазването на околната среда. Компанията подкрепи вдъхновяващия WIND2WIN Challenge като още една стъпка в своята борба срещу замърсяването с пластмаса. Отделните мерки, които Kaufland вече е предприела, изпреварват изискването на Европейския съюз до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и да се премахнат пластмасите за еднократна употреба като чаши за кафе, бутилки и прибори. Вече обявихме публично ангажимента си да намалим с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които оперираме, до 2025 г., да подсигурим рециклируемостта на пластмасовите опаковки на собствените си марки продукти и до края на 2019 г. целенасочено да изключим от асортимента си определени артикули от пластмаса. Освен ограничаване на видимите пластмасови материали още през 2013 г. компанията ни изключи твърдите пластмасови микро частици при създаването и производството на собствените козметични, санитарни и хигиенни марки продукти.