Kaufland в битка с пластмасата

Нашите ангажименти

Изображение на пластмасови отпадъци на плажа

Kaufland прилага обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата. Стратегията е създадена и разработена от Schwarz Gruppe, част от която е компанията, и предвижда конкретни мерки и цели за предотвратяване използването на пластмаса, повече рециклиране и производство на по-устойчиви опаковки за продуктите.

До 2025-а ще намалим пластмасата с най-малко 20%, а пластмасовите опаковки на собствените ни марки продукти ще са 100% рециклируеми. Освен това, до края на 2019-а  целенасочено ще изключим от асортимента си определени пластмасови стоки и ще ги заменим с техни устойчиви алтернативи. Работим също активно за увеличаване на дела на рециклираните материали в опаковките и инвестираме в разработването на алтернативи за опаковане.

Какво сме постигнали до момента?

Изображение на артикули с обствени марки на Kaufland
  • Отказахме се от микропластмасата: от 2013 г. компанията не използва микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати.
  • Пакетираме с мисъл за природата: много от опаковките на продуктите на нашите собствени марки са от материали, сертифицирани спрямо строгите изисквания на FSC (Forest Stewardship Councils®, което гарантира, че опаковките са от контролирани източници за производство на дървесина.
  • Предлагаме голям избор от продукти в опаковки за многократна употреба: много напитки и млечни продукти са в стъклени бутилки и буркани.
  • Намаляваме пластмасата в опаковките: нашите K-Take It Veggie продукти вече са в опаковки от над 70% хартия вместо пластмаса.

Нашите съмишленици

Изображение на двамата сърфисти на плажа

Борбата с пластмасата не е лека. За устойчива промяна е необходима информираност за основите на проблема и възможните алтернативи. Затова за нас е важно съмишлениците ни в тази кауза да стават все повече. Намерихме ги в лицето на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, които през септември 2018 г. изминаха 300 км по вода от Дуранкулак до Резово в първото у нас уиндсърф предизвикателство – WIND2WINCHALLENGE.

С подкрепата на Kaufland България сърфистите плаваха, за да привлекат вниманието към замърсяването на Черно море с пластмаса. "Колкото повече съмишленици има каузата, толкова по-успешна ще бъде тя. Затова се радваме, че от Kaufland България се свързаха с нас, за да обединим усилия в битката със замърсяването с пластмаса", казва Илияна Стоилова.

„Черно море, свободно от пластмаса“

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза, Илияна Стоилова и Йоан Колев поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември 2018 година. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследваха на място проби морска вода, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените картографираха плаващите морски отпадъци по трасето.

Въпреки неблагоприятното на моменти време и проблем с двигателя на придружаващата лодка, в следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово с време от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода. Целта на екипа учени, придружаващи сърфистите, беше да повтори изследванията на плаващи пластмаси от последните години и да добави малко парче към големия пъзел от информация. "Това е още една малка, но необходима стъпка към решаване на проблема", казва д-р Димитър Беров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, който работи в Лабораторията за морска екология и е един от двамата морски биолози, които съпровождаха сърфистите по време на предизвикателството. Ръководеното от него изследване, което продължи седмица след предизвикателството, потвърди очакванията, че най-често наблюдаваните отпадъци в морето са пластмасовите. Според редица съвременни изследвания, те най-трудно се разграждат. Данните сочат, че 85% от всички морски отпадъци в българската акватория са от пластмаса.

Според прогнози 70% от морските отпадъци се утаяват на дъното, 15% остават да плават в морския стълб или на морската повърхност, а 15% стигат до крайбрежието. През лятото основните замърсители на плажовете са предмети, оставени или изхвърлени от туристи – фасове, пластмасови чаши и опаковки. През пролетта и есента големият проблем са пластмасовите капачки, които са сравнително леки и лесно се пренасят от морето. При наблюденията между 18 и 27 септември 2018 г. в крайбрежните води се наблюдават значително по-малко плаващи отпадъци, отколкото при предишното изследване през август 2017 година. За сметка на това е регистрирано отлагане на голямо количество пластмасови отпадъци по плажове в южното Черноморие. Очевидно силните ветрове, вълнението и морските течения с посока към българския бряг изхвърлят отпадъците на него.

WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов

Без пластмаса при пазаруване

Всеки от нас може да допринесе за ограничаване на пластмасата с няколко малки стъпки в ежедневието си:

5 начина за по-малко пластмасата при пазаруване

1. Без пликче за плодове и зеленчуци – етикет директно върху тях или собствена торбичка за дребните

2. Напитки в стъклени бутилки

3. Продукти с картонени, хартиени и метални опаковки

4. Торбичка за прясно изпечен хляб

5. На касата торбичка за многократна употреба или рециклируема