Kaufland и WIND2WIN

Kaufland България и WIND2WIN Challenge в обща битка със замърсяването с пластмаса

WIND2WIN Challenge е първото морско предизвикателство с уиндсърф в България. Единствено със силата на вятъра и човешкия дух, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев ще се опитат за два дни да преминат по протежението на източната граница на България между с. Дуранкулак и с. Резово. Разстоянието, което двамата наричат „Ком-Емине по вода“, се равнява на 300 км. Предизвикват се да го преодолеят, за да насочат общественото внимание към замърсяването на Черно море с пластмаса.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/bul/15/71/Asset_2831571.jpg

Екипът

Изображение на двамата сърфисти на плажа

По целия маршрут сърфистите ще бъдат придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка, оборудвана с портативна апаратура. Те ще изследват проби морска вода, взети по време на плаването, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените също ще наблюдават и картографират плаващи морски отпадъци по трасето.  Йоан Колев обяснява, че целта е да направят "снимка" на екологичното състояние на крайбрежните води по българското Черноморие. Според него мониторингът ще запълни сегашните пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци и така ще допринесе за адекватни мерки срещу пластмасата в Черно море.


Галерия

Илияна и Йоан стартират от Дуранкулак в посока Резово
Снимка: Иво Даскалов
Илияна и Йоан стартират от Дуранкулак в посока Резово
Снимка: Иво Даскалов
Тече трескава подготовка
Снимка: Иво Даскалов
Експедицията стартира на 18.09.
Снимка: Иво Даскалов
Сърфистите вече са във водата
Снимка: Иво Даскалов
Още около подготовката преди старта
Снимка: Иво Даскалов
Условията са благоприятни
Снимка: Иво Даскалов
Още около подготовката преди старта
Снимка: Иво Даскалов

Черно море, свободно от пластмаса

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/bul/13/35/Asset_2831335.jpg

Проучване на Лабораторията за морска екология в Созопол и Българска академия на науките, проведено през август 2017 год. показва, че Черно море е силно замърсено с пластмаса. Най-голямо кoличество от отпадъците в зоната, изследвана в проучването, между нос Калиакра и град Бургас, са индустриални полимери или пластмасови частици, с размер над 2,5 см – основно рибарски мрежи, пластмасови бутилки, опаковки, чували и найлонови торби за еднократна употреба, сочат данните на организаторите WIND2WIN. Според тях, въпреки ясните заключения от изследванията на морските еколози през миналата година, Черно море остава недостатъчно изследвано и има сериозни пропуски в познанието за плаващите твърди отпадъци. Нужно е събиране на достатъчно данни и мониторинг, за да може да се пристъпи към адекватни мерки за редуциране количеството на пластмасови отпадъци, плаващи във водите на Черно море.​


Защо Kaufland България подкрепя предизвикателството WIND2WIN?

Поемането на отговорност към природата и хората е важна част от нашата корпоративна политика.  Убедени сме, че само действията носят промяната и затова непрекъснато работим за иновативни решения с конкретен принос в полза на обществото и опазването на околната среда. Вече  обявихме публично ангажимента си да намалим с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които оперираме, до 2025 г., да подсигурим рециклируемостта на пластмасовите опаковки на собствените си марки продукти и до края на 2019 г. целенасочено да изключим от асортимента си определени артикули от пластмаса. Освен ограничаване на видимите пластмасови материали още през 2013 г. компанията ни изключи твърдите пластмасови микро частици при създаването и производството на собствените козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Затова от Kaufland България съдействаме за реализирането на вдъхновяващия WIND2WIN Challenge.