Нашите партньори за каузата

Изображение на пластмасови отпадъци на плажа

Борбата с пластмасата не е лека. За устойчива промяна е необходима информираност за основите на проблема и възможните алтернативи. Затова за нас е важно съмишлениците ни в тази кауза да стават все повече.

WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов
WIND2WIN предизвикателство
Снимка: Иво Даскалов

Черно море, свободно от пластмаса

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза, Илияна Стоилова и Йоан Колев поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември 2018 година. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследваха на място проби морска вода, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените картографираха плаващите морски отпадъци по трасето.

Въпреки неблагоприятното на моменти време и проблем с двигателя на придружаващата лодка, в следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово с време от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода. Целта на екипа учени, придружаващи сърфистите, беше да повтори изследванията на плаващи пластмаси от последните години и да добави малко парче към големия пъзел от информация. "Това е още една малка, но необходима стъпка към решаване на проблема", казва д-р Димитър Беров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, който работи в Лабораторията за морска екология и е един от двамата морски биолози, които съпровождаха сърфистите по време на предизвикателството. Ръководеното от него изследване, което продължи седмица след предизвикателството, потвърди очакванията, че най-често наблюдаваните отпадъци в морето са пластмасовите. Според редица съвременни изследвания, те най-трудно се разграждат. Данните сочат, че 85% от всички морски отпадъци в българската акватория са от пластмаса.

Според прогнози 70% от морските отпадъци се утаяват на дъното, 15% остават да плават в морския стълб или на морската повърхност, а 15% стигат до крайбрежието. През лятото основните замърсители на плажовете са предмети, оставени или изхвърлени от туристи – фасове, пластмасови чаши и опаковки. През пролетта и есента големият проблем са пластмасовите капачки, които са сравнително леки и лесно се пренасят от морето. При наблюденията между 18 и 27 септември 2018 г. в крайбрежните води се наблюдават значително по-малко плаващи отпадъци, отколкото при предишното изследване през август 2017 година. За сметка на това е регистрирано отлагане на голямо количество пластмасови отпадъци по плажове в южното Черноморие. Очевидно силните ветрове, вълнението и морските течения с посока към българския бряг изхвърлят отпадъците на него.


С подкрепата на Kaufland България кампанията "Книги за смет" събра над 13 тона пластмаса

Предай килограм пластмаса, вземи книга по избор

Повече от 13 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията "Книги за смет", която през май 2019 г. се състоя с генералната подкрепа на Kaufland България. "Книги за смет" е една от най-мащабните инициативи в България в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. Всеки участник в кампанията носи килограм годна за рециклиране пластмаса и получава в замяна книга.

По традиция, организатори на кампанията са фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books". Kaulfand България се присъедини към тях в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за борба със замърсяването с пластмаса. Компанията осигури средствата за отпечатване на книгите, които бяха давани на участниците, и допълнително им предостави отстъпка за покупка в Kaufland на почистващи препарати, които щадят природата. Освен това, благодарение на партньорството с търговската верига, локациите в новото издание на "Книги за смет" бяха двойно повече. Инициативата се проведе в пет града в страната на общо девет локации, шест от които – паркинги на Kaufland.

В София бяха събрани 4,6 т пластмаса, във Велико Търново – 2,9 т, в Пловдив – 2,8 т, Бургас – 2,5 т и в Стара Загора – 1,1 тона. Със съдействието на Екопак България, цялото количество събрана пластмаса беше откарано за рециклиране.

 


Kaufland София Полумаратон

Kaufland София Полумаратон

Вторият полумаратон на София се превърна в първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба. Събитието, което се състоя на 12 май 2019 г. в столицата, замени пластмасовите консумативи за еднократна употреба с устойчиви алтернативи. Мярката е израз на съвместните усилия и призив на организаторите на събитието – Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, за опазване на околната среда и намаляване разхищението на природни ресурси.

Сред предприетите мерки бяха замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. Устойчивите практики бяха приложени не само по време на самото състезание, но и като част от всички съпътстващи събития, каквито бяха експото и паста партито в деня преди състезанието, както и безплатните тренировки. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето на маратона, бяха разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки.

Официален партньор на Kaufland София Полумаратон беше Екопак България, които се погрижиха да превърнат целия рециклируем отпадък от събитието в ценни суровини.


Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19