Нашият ангажимент към опазване на световното биоразнообразие

Като лидер в сектора на търговията ние считаме опазването на природата и устойчивото използване на световното биоразнообразие за наш дълг.

В основата на живота

Какво е биоразнообразие

Екологичното разнообразие, известно още като биоразнообразие или видово разнообразие, е в основата на целия живот на земята. Именно то я прави уникално място за обитаване на отделните животински, растителни видове, както и за хората, разбира се. Тази впечатляваща мрежа от живи същества може да бъде разделена на три основни тясно свързани помежду си вида: генетично разнообразие, видово разнообразие и разнообразие на екосистемите.

Изобажение на река и зелени поляни около нея

Разнообразие на екосистемите

Една екосистема характеризира взаимодействието на всички растения, животни и микроорганизми, събрани на едно място. Ако някой от компонентите липсва или е модифициран, цялата екосистема губи баланса си и се променя. Ето защо разнообразието на видовете в една екосистема е от изключителна важност.

 

Изображение на пчела, кацнала върху бял цвят

Видово разнообразие

Под видово разнообразие се разбира броят на животинските и растителните видове в рамките на един географския район. В света има около 9 млн. уникални вида.

Изображение на поляна с цветя

Генетично разнообразие

Генетичното разнообразие в рамките на един и същи вид възниква от различните вариации на гените. Така една и съща характеристика може да е различна за вида. Примери за това са различните оцветявания на цветето или шарките на пеперудата.

Милиони видове са застрашени от изчезване

В световен мащаб се наблюдава драстично намаляване на видовете. Отговорен за това е човекът, който влошава ситуацията чрез намесата си - замърсявайки околната среда, унищожавайки горските ресурси и безразборно избивайки обитателите на световния океан.

Тази загуба на биологично разнообразие представлява екзистенциална заплаха не само за животинските и растителните видове, но и за нас хората. Намаляването на природните ресурси носи огромни последици за цялата екосистема: насекомите, например, допринасят значително за размножаването чрез опрашване на растенията, които от своя страна осигуряват производството на кислород и регулирането на климата. Необходими са защита и устойчиво използване на природния капитал – само така човешките потребности могат да бъдат осигурени в дългосрочен план.


Евтиният и желан ресурс

Палмовото масло - проклятие за биоразнообразието?

 

Изображение на орангутан

Никъде по света биоразнообразието не е толкова богато, както в тропическите гори. На едно дърво там могат да живеят до 1 100 вида бръмбари. Но тропическите гори са дом както за различни насекоми, така и за толкова много птици, риби и бозайници. Сред критично застрашените местни обитатели са орангутаните. Разрастващите се плантации за палмово масло често превземат огромни площи с тропически гори. Така местообитанието на орангутаните бива постепенно унищожавано.

Защо палмовото масло е такава заплаха за обитателите на тропическите гори?

Палмово масло се съдържа в голям брой продукти от ежедневието ни – в маргарина, шоколада, готовите ястия и козметиката, например. Маслената палма дава доста по-голяма реколта в сравнение с други маслодайни растения като рапицата или соята, а това я превръща в евтин и желан в световен мащаб ресурс. За да се покрие търсенето, отглеждането на маслени палми, особено в Индонезия и Малайзия, непрекъснато нараства. Маслените палми растат и се развиват най-добре в тропически климат – на него виреят и тропическите гори. В името на по-голямата продукция от палмово масло, абсолютно нелегално и в момента се унищожават невъобразими площи (около 42 футболни игрища в минута) тропически гори.

Как можем да съхраним горите, които орангутаните обитават?

Масовото изчезване на видове показва, че е крайно време да се действа. Но как? Тоталното избягване на продуктите с палмово масло не е приемливо решение. Използването на заместители само би изместило и донякъде влошило проблема, тъй като в такъв случай множество малки ферми, производители на палмово масло биха останали без прехрана.

Нашето решение: Разчитаме на отговорното използване на палмово масло

Като член на Кръглата маса за устойчиво палмово масло (RSPO), която определя глобалните стандарти за отглеждане на палмово масло, ние подкрепяме малките производители и преработчици на суровината. Адаптираме рецептурите на продуктите от собствените ни марки, за да намалим съдържанието на палмова мазнина. За продуктите, в които палмовото масло е задължителна съставка, използваме сертифицирано палмово масло от отговорно отглеждани растения. Освен това участваме във Форума за устойчиво палмово масло (FONAP) и така показваме подкрепата си за по-устойчиво производство на палмово масло в развиващите се страни.

2-ро място в картата за купувачи на палмово масло на WWF

Успешните резултати от нашите действия могат да се видят и в картата за купувачи на палмово масло на WWF. Оценката показва до колко сериозно компаниите приемат ангажимента си за закупуване и използване на сертифицирано палмово масло. С 19,3 от 22 максимално постижими точки, Kaufland се представя много добре в сравнение с останалите 173 компании и по този начин се класира на второ място в света.


Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19